Les primeres enquestes es van fer a la fi de maig de 1931 a Rascafría i a Valdepiélagos (Madrid) amb els membres de l'equip i, al capdavant, Tomás Navarro Tomás. Aleshores Navarro Tomás tenia l'experiència del seu treball de camp a Puerto Rico. A partir d'aquestes primeres enquestes, el més habitual era que la feina la fessin els enquestadors de dos en dos i, mentre un preguntava la part de fonètica (normalment Espinosa, Otero o Sanchis Guarner), l'altre (Rodríguez-Castellano, Moll o Sá Nogueira / Nobre de Gusmão / Lindley Cintra) s'encarregava de preguntar el vocabulari.

1933.En las Alpujarras, treballant per a l’ALPI.

Lorenzo Rodríguez-Castellano a Las Alpujarras (1933), treballant per a l’ALPI. ARC ARC (Archivo Rodríguez-Castellano)

Els enquestadors desplaçaven com podien, normalment en transport públic, encara que l'equip de la zona castellana va poder disposar d'un Ford de segona mà.

 

Lorenzo Rodríguez-Castellano en San Sebastián abans de la guerra amb el ford. Foto ARC

Lorenzo Rodríguez-Castellano a San Sebastián abans de la guerra amb el ford. ARC ARC (Archivo Rodríguez-Castellano)

En general, els enquestadors sortien per una temporada a fer una campanya i a cada viatge recorrien diversos punts seguits. A mesura que avançaven, enviaven per correu els qüestionaris acabats a Navarro Tomás, i ell els escrivia a les estafetes dels llocs als quals es dirigien, enviant-los cartes, permisos i, en ocasions, diners. Cal destacar el fet que les condicions en què van treballar els enquestadors de l'ALPI moltes vegades van ser realment dures.